Bratislavskí policajti objasnili lúpežné prepadnutia herní

26.07.2013 Bratislava

Policajti Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave V objasnili lúpežné prepadnutia herní, ku ktorým došlo v priebehu mesiacov február až apríl tohto roku v piatom bratislavskom okrese. Obvineniu zo zločinu lúpeže spáchaného formou spolupáchateľstva už v tejto súvislosti čelia piati mladí muži.
V prvom prípade sa mal lúpežného prepadnutia herne dopustiť 18- ročný Radek z Bratislavy spolu s ďalšími dvoma dosiaľ neznámymi páchateľmi. Približne o 02.00 hod dňa 20.02.2013 obvinený Radek spoločne s neznámym páchateľom vošiel do herne na Pečnianskej ulici v Bratislave, ihneď pristúpili k baru, kde sa v tom čase nachádzali dve zamestnankyne a pod hrozbou zbrane, ktorou neznámy páchateľ mieril na jednu zo zamestnankýň, žiadali vydanie finančnej hotovosti. Žena im v obave o svoj život a zdravie vydala peňaženku s obsahom finančnej hotovosti vo výške 2.000,- €. Muži následne z herne ušli a nastúpili do pripraveného motorového vozidla, ktoré viedol druhý neznámy páchateľ a spoločne odišli na neznáme miesto.
Obvineniu z rovnakého zločinu čelí aj 19-ročný Matej z Trnavy, 20-ročný Roman z Bratislavy a 20-ročný Jozef z Bratislavy. Obvinení muži mali dňa 30.03.2013 v čase krátko pred 14.00 hod lúpežne prepadnúť herňu na Hálovej ulici v Bratislave. Po predchádzajúcej vzájomnej dohode sa obvinení muži na osobnom motorovom vozidle Škoda Octavia, ktoré viedol obvinený Jozef, prepravili pred herňu. Po príchode na miesto obvinení Roman z vozidla vystúpil a za účelom kontroly vošiel do priestorov herne, kde po zakúpení chipsov a cigariet sa vrátil späť do vozidla. Následne maskovaný kuklou a kapucňou vošiel do herne obvinený Matej, pristúpil k barovému pultu a namieril zbraň na zamestnankyňu herne. Zbraň vzápätí obtiahol a žiadal vydanie finančnej hotovosti. Žena v obave o svoj život a zdravie vložila do ruksaku obvineného muža finančnú hotovosť vo výške viac ako 3.440,- € a tento mu následne podala. S ulúpenou hotovosťou sa Matej vrátil do vozidla, kde ho čakal obvinený Roman a Jozef a spoločne z miesta odišli.
Len o dva dni neskôr, 01.04.2013, mal obvinený 20-ročný Jozef z Bratislavy spoločne s 19-ročným Zoltánom z okresu Dunajská Streda lúpežne prepadnúť herňu na Vlasteneckom námestí v Bratislave. Obvinený Jozef mal krátko po polnoci vojsť do herne, aby zmapoval terén pre následné vopred plánované lúpežné prepadnutie. Po preverení situácie, približne o hodinu neskôr, maskovaný šatkou cez tvár a so zbraňou v ruke vošiel do herne obvinený Zoltán a žiadal vydanie finančnej hotovosti. I v tomto prípade zamestnankyňa herne v obave o svoj život a zdravie žiadosti obvineného vyhovela a vydala mu bankovky i mince v celkovej výške cca. 1.200.- €. Obvinený muž s taškou ulúpenej hotovosti z herne odišiel a nastúpil do vozidla, v ktorom na neho čakal obvinený Jozef a z miesta odišli.
Obvineným mužom v prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody v trvaní sedem až dvanásť rokov. 20 –ročný Jozef z Bratislavy sa toho času nachádza vo vyšetrovacej väzbe. Ďalší štyria obvinení muži sú stíhaní na slobode.
 
npor. Mgr. Karina Považanová
hovorkyňa KR PZ v Bratislave
 

Vyberte región